Takviye edici gıdalar; beslenme eksikliklerini düzeltmek, belirli besinlerin yeterli alımını sağlamak veya belirli fizyolojik fonksiyonları desteklemek için tasarlanmıştır. Sağlıklı yaşam için günlük beslenmemize destek olurlar.

Düzenli beslenme kadar yediğimiz içtiğimiz gıdaların besin değeri açısından zengin olup olmadığı ve beslenmede kişisel farklılıklar, ihtiyaçlar da çok önemlidir. Bu yüzden düzenli beslenmenin gerekleri sağlansa dahi kişilerin vitamin ve mineral desteği almaları önerilir. Bağışıklık sistemimizde önemli rol oynayan ve vücudumuzca üretilemeyen bileşenler dışarıdan besin yoluyla veya çeşitli takviye edici gıdalarla alınmalıdır.

Gıda Takviyesi Satış İzni Nedir? Takviye Edici Gıda Onayı Nedir?

Piyasaya arz edilmek istenilen Takviye Edici Gıdalara Tarım Bakanlığından izin alınması zorunludur!

İzin sonrası verilen takviye edici gıda onay numarası ürün üzerinde bulunmak zorundadır.

Ülkemizde Tarım ve Orman Bakanlığı bu gıdaların ve gıda takviyesi üreten firmaların denetimi ve kontrolünden sorumlu kuruluş olup halkı bu konuda bilinçlendirmek ve takviye edici gıdaların doğru kullanılmasını sağlamak için çeşitli yasal denetimler ve düzenlemeler sürdürmektedir.

Piyasa denetimlerinde izinsiz ürün tespit edilmesi durumunda idari yaptırımlar uygulanmaktadır.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından “Takviye edici gıda: Normal beslenmeyi takviye etmek amacıyla, vitamin, mineral, protein, karbonhidrat, lif, yağ asidi, amino asit gibi besin öğelerinin veya bunların dışında besleyici veya fizyolojik etkileri bulunan bitki, bitkisel ve hayvansal kaynaklı maddeler, biyoaktif maddeler ve benzeri maddelerin konsantre veya ekstraktlarının tek başına veya karışımlarının kapsül, tablet, pastil, tek kullanımlık toz paket, sıvı ampul, damlalıklı şişe ve diğer benzeri sıvı veya toz formlarda hazırlanarak günlük alım dozu belirlenmiş ürünler” olarak tanımlanmaktadır.

Gıdaların insan sağlığı üzerine faydalı özellikleri (antioksidan, besinsel lif vb.) bilindikçe, günümüzde bu faydalı özellikleri içeren gıda takviyelerinin de insan vücuduna olan etkisi sebebiyle tüketimi artmaktadır. Kullanılan üründen beklenilen etkiyi görebilmek için; uygun ürünün seçilmesi, uzun ve düzenli kullanılması ve kaliteli-güvenli ürünlerin kullanılması gerekmektedir.

Takviye Edici Gıdalar ile ilgili sizlere sağladığımız hizmetler nelerdir?

Exelat Danışmanlık günden güne daha çok ihtiyaç duyulan ve böylelikle giderek daha popüler hale gelen takviye edici gıdalar ile ilgili Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi (GGBS) üzerinden yürütülen kayıt, onay ve izin işlemleri de dahil tüm yasal işlemleriniz için çözüm ortağınızdır.

Yerli / İthal tüm ürünlerinizin Bakanlık izinlerinin alınması ve piyasa denetimlerinde cezai yaptırımlara maruz kalmaması adına tüm aşamaları sizin adınıza yönetebiliriz.

TAKVİYE EDİCİ GIDA BAKANLIK İŞLEMLERİ KAPSAMINDA SİZLERE AŞAĞIDAKİ İŞLEMLERDE DESTEK OLABİLİRİZ.

  • Ürün içerik kontrolü
  • Takviye edici gıda ruhsat dosyasının hazırlanması
  • Ambalaj bilgilerinin mevzuata uygunluğunun kontrolü
  • Takviye edici gıda onay işlemleri için gerekli belgelerin hazırlanması
  • Serbest Satış Sertifikası alınması
  • Etken maddelerin listeye eklenmesine yönelik Bakanlık başvuruları, devam eden süreçte bilimsel verilerin hazırlanması
  • Bitkilerin listeye eklenmesine yönelik başvurular ve devam eden süreçte bilimsel verilerin hazırlanması (pozitif bitki listesine giriş başvurusu)
  • Kısıtlı Madde Komisyon Başvuruları Dosyalarınız Hazırlanması ve Bakanlık sunumlarına katılım
  • İthalat ürünlerde etiket izni
  • Sevkiyat İzni ve Sevkiyat denetimlerine eşlik edilmesi
  • Tarım Bakanlığı Firma Kayıtları
  • Bakanlık görüş başvuruları
  • Numune İzni

SÜRECİN BAŞLAMASI İÇİN GEREKLİ TEMEL BELGELER

  • Ürün içerik listesi
  • Etiket ve ambalaj örneği